11 Αυγούστου 2009

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ Ε???

H «απάντηση» των ΗΠΑ στην Τουρκία για τις συμφωνίες με την Ρωσία.-

Μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επίσκεψη Πούτιν στην Άγκυρα και το ενεργειακό άνοιγμα της Τουρκίας προς τη Μόσχα, οι ΗΠΑ κάνουν το δικό τους άνοιγμα προς τους Κούρδους της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, χθες το βράδυ ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα James Jeffrey συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) Ahmet Türk και μεταξύ άλλων συζήτησαν και το άνοιγμα γραφείου εκπροσώπησης του κουρδικού κόμματος, που ελέγχεται από το ΡΚΚ, στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Κατά τη συνάντηση του αμερικανού διπλωμάτη με τον αρχηγό του κουρδικού κόμματος, εκτός των εξελίξεων που αφορούν τη διαδικασία εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο Κουρδικό, συζητήθηκαν και οι λεπτομέρειες που αφορούν το άνοιγμα και τη λειτουργία του γραφείου εκπροσώπησης του Κουρδικού κόμματος στην Ουάσιγκτον, ενώ συμφωνήθηκε και το όνομα του εκπροσώπου. Πρόκειται για τον Nazmi Gür, ο οποίος στην ουσία θα είναι ο άτυπος πρέσβης των Κούρδων της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον. Ο Ναζμί Γκιούρ είναι στέλεχος του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος με γνώση και εμπειρία σε θέματα διεθνών σχέσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με βαθειά γνώση των εγκλημάτων που διέπραξε το τουκρικό κράτος εναντίον των Κούρδων τις τελευταίες δεκαετίες. Ο Ναζμί Γκιούρ είχε διατελέσει υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του κουρδικού κόμματος DEHAP, του οποίου τη λειτουργία απαγόρευσαν τα τουρκικά δικαστήρια.

Στα εγκαίνια του γραφείου εκπροσώπησης των Κούρδων της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον θα παρευρεθεί ο πρόεδρος του DTP Ahmet Türk και η συμπροεδρεύουσα Emine Ayna.

Αν και οι συζητήσεις για άνοιγμα και λειτουργία γραφείου εκπροσώπησης των Κούρδων της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον είχαν αρχίσει εδώ και αρκετούς μήνες, η ανακοίνωση της απόφασης των ΗΠΑ να επιτρέψει τη λειτουργία του γραφείου αυτού λίγες μόλις ώρες μετά την αποχώρηση του πρωθυπουργού της Ρωσίας Βλαδιμήρ Πούτιν από την Άγκυρα, δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου