18 Αυγούστου 2009

ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΚΚ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ...

Αμερικανική εμπλοκή στο βόρειο Ιράκ ζητά ο διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ στη χώρα

Την ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ που διεκδικούν Αραβες και Κούρδοι προτείνει ο διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ στη χώρα, μετά τις αυξημένες βομβιστικές επιθέσεις στην περιοχή.

Ο στρατηγός Ρέι Οντιέρνο πρότεινε να αντιμετωπιστεί η βία στο βόρειο Ιράκ με στρατιωτικές δυνάμεις ασφαλείας που θα αποτελούνται από Αραβες, Κούρδους και Αμερικανούς.

Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιρακ περιέγραψε τέτοιες μονάδες «περίπου ως ειρηνευτικές αποστολές», που θα προσπαθούν να αποτρέψουν επιθέσεις σε αμφισβητούμενα σημεία στο βόρειο Ιράκ, των οποίων τον έλεγχο διεκδικούν Αραβες και Κούρδοι.

Σύμφωνα με το Ρ.Οντιέρνο, η κυβέρνηση της Βαγδάτης και η ημι-αυτόνομη Περιφερειακή Κουρδική Κυβέρνηση διάκεινται θετικά σε μία τέτοια εξέλιξη. «Αν το κάνουμε, θα είναι για λίγο και θα γίνει για να αναπτύξουν εμπιστοσύνη μεταξύ τους οι ιρακινές και οι κουρδικές Αρχές» συμπλήρωσε.

Οι βομβιστικές επιθέσεις στο βόρειο Ιράκ έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό, με τις ιρακινές δυνάμεις να επικεντρώνονται στις μεγάλες πόλεις και την Αλ-Κάιντα να επωφελείται, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, από τις τοπικές διαμάχες. Αν η πρόταση εγκριθεί, ενδεχομένως να χρειαστούν αλλαγές στο σχέδιο για οριστική απόσυρση των δυνάμεων των ΗΠΑ από το Ιράκ.

Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τις κατοικημένες περιοχές του Ιράκ στις 30 Ιουνίου, για να εγκατασταθούν στην ύπαιθρο. Δέσμευση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, είναι η πλήρης απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα μέχρι το τέλος του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου