11 Οκτωβρίου 2009

ΤΙΜΩΡΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ?

ΕΥΠ-Επιστολές «φωτιά» στον εισαγγελέα


Για την εμπλοκή δύο πρώην στελεχών της ΕΥΠ στην προμήθεια του συστήματος ασφαλείας C4I.-
Του Γιαννη Σουλιωτη
Αποκαλυπτικά στοιχεία σχετικά με την εμπλοκή δύο υψηλόβαθμων πρώην στελεχών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στην υπόθεση Siemens και συγκεκριμένα στις διαπραγματεύσεις για την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας C4I περιλαμβάνουν οι δύο επώνυμες επιστολές που περιέχει ο φάκελος της υπόθεσης, η οποία κατετέθη τη Δευτέρα στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κ. Γιάννη Σακελλάκο, έπειτα από απόφαση του διοικητή της ΕΥΠ κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Ερωτήματα, ωστόσο, εγείρει η διαπίστωση ότι, ενώ η δραστηριότητα των δύο στελεχών είχε καταγγελθεί με συγκεκριμένα στοιχεία ήδη από το 2005 στην ηγεσία της Υπηρεσίας Πληροφοριών και στον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργο Βουλγαράκη, οι δύο εμπλεκόμενοι συνταξιοδοτήθηκαν και αποχώρησαν από την υπηρεσία μόλις προ διμήνου. Στην πρώτη επιστολή, με αποδέκτες την ηγεσία της ΕΥΠ και ημερομηνία 11 Ιανουαρίου 2005, καταγγέλλεται μεταξύ άλλων ότι «ο..., με μεθοδεύσεις, παρά το ότι δεν γνώριζε Αγγλικά και παρά τη μηδενική του εμπειρία περί τα επιτελικά, ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής της Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων». Στις καταγγελίες που διερευνά ο κ. Σακελλάκος γίνεται αναφορά στον διευθυντή του Τμήματος Αναλύσεων της ΕΥΠ, ότι «μέσω συγγενικού του προσώπου, το οποίο υπηρετεί στην Ουάσιγκτον, λειτουργούσε ως ενδιάμεσος για να πάει η ασφάλεια των αγώνων στην εταιρεία SAIC». Σε άλλο σημείο των έγγραφων καταγγελιών περιγράφονται ενέργειες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά τις διαδικασίες πληρωμής που έγιναν από την SAIC προς τα δύο συγκεκριμένα στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. «Οταν έγινε η πρώτη εκταμίευση, ο... παρέλαβε το συμφωνημένο ποσό σε μετρητά και κάλεσε τον... (σ. σ. αναφέρεται στον στενό συνεργάτη του) στην Υπηρεσία απόγευμα, όταν δεν ήταν κανένας και του παρέδωσε το μερίδιό του. Ολα αυτά έχουν καταγραφεί στην Υπηρεσία». Πράγματι, όπως τουλάχιστον διαρρέεται από το μέγαρο της οδού Κατεχάκη, οι περισσότερες από τις καταγγελίες ελέγχθηκαν εσωτερικά και αποδείχθηκαν αληθείς. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στο υπηρεσιακό τηλέφωνο του ενός εκ των δύο εμπλεκομένων πρώην στελεχών της ΕΥΠ βρέθηκαν ίχνη επικοινωνίας (κλήσεις και ανταλλαγή μηνυμάτων) με στελέχη και εξωτερικούς συνεργάτες της κοινοπραξίας SAIC - Siemens.
Η δεύτερη επιστολή που περιλαμβάνεται στον φάκελο ο οποίος κατετέθη πρόσφατα στην Εισαγγελία έχει ημερομηνία 10 Σεπτεμβρίου 2009 και αποδέκτη, πλην του κ. Παπαγγελόπουλου, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ αντιπτέραρχο κ. Ιωάννη Γιάγκο.
Οι δύο εμπλεκόμενοι κατείχαν διευθυντικές θέσεις και στο διάστημα πριν από τη διεξαγωγή των αγώνων φέρονται να επηρέασαν, εισηγούμενοι θετικά, τη διαδικασία αξιολόγησης του συστήματος C4I. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά την απόφαση του διοικητή της ΕΥΠ κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου να στείλει τον φάκελο με τα στοιχεία που αφορούν στη δράση των δύο πρώην στελεχών στον κ. Σακελλάκο προκειμένου να αξιολογηθούν στο πλαίσιο της ανάκρισης που διενεργείται για την υπόθεση της Siemens. Της απόφασης του κ. Παπαγγελόπουλου, πάντως, προηγήθηκε αντίστοιχη πρωτοβουλία του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων στην ΕΥΠ (ΠΟΣΕΥΠ), το διοικητικό συμβούλιο του οποίου στις αρχές Σεπτεμβρίου αποφάσισε να διαβιβάσει στην Εισαγγελία όσα στοιχεία διέθετε για τη δράση των δύο πρώην υπαλλήλων της Υπηρεσίας.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου