16 Οκτωβρίου 2009

Ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ και οχι πολιτικη επιλογη!

Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2009

ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ, ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

Bookmark and Share
Χειρόφρενο Αθήνας στην Ε.Ε. για Σκόπια, Τουρκία.Δύο «χειρόφρενα» -για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και την απρόσκοπτη εξακολούθηση των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας- προετοιμάζει η κυβέρνηση για τον Δεκέμβριο, όταν και τα δύο θέματα θα έλθουν στο συμβούλιο κορυφής της Ε.Ε.
Δ. Δρούτσας: Η εθνική «κόκκινη γραμμή» είναι γνωστή
Η αναγκαστική αυτή σκληρή πολιτική της κυβέρνησης στα θέματα της διεύρυνσης της Ε.Ε. οφείλονται στην άκαρπη στάση της ΠΓΔΜ στο θέμα της ονομασίας και στην απραξία της Τουρκίας απέναντι στις υποχρεώσεις της στην Κύπρο. Ομως και τα δύο αυτά «χειρόφρενα» συναρτώνται απολύτως από την έκβαση της «εσωτερικής διαπραγμάτευσης» Αθήνας - Κομισιόν για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Σύσκεψη

Οι ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό αλλά και η ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ συζητήθηκαν διά μακρών χθες στο μέγαρο Μαξίμου σε άτυπη διευρυμένη σύσκεψη, στην οποία πλην του πρωθυπουργού πήραν μέρος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, ο υπουργός Αμύνης Ευ. Βενιζέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, ο υφυπουργός Αμύνης Π. Μπεγλίτης και ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης.

Η σύσκεψη αυτή έγινε ενόψει της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Λευκωσία την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη, αλλά και της δημοσιοποίησης της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία. Η έκθεση αυτή δίνει το πράσινο φως στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, χωρίς να λαμβάνει σοβαρά υπόψη την εκκρεμμότητα της ονομασίας, ενώ δεν προτείνει κυρώσεις στην Αγκυρα για την μη πραγμάτωση των υποχρεώσεών της απέναντι στην Κύπρο και την Ε.Ε. (βλ. διπλανές στήλες).

Ορος, το όνομα
Σε ό,τι αφορά τα Σκόπια, η κυβέρνηση έχει έναν «εύκολο» αν και εξόχως δυσάρεστο στόχο: Προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ είναι η προηγούμενη επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας. Δεδομένου ότι το διάστημα μέχρι τον Δεκέμβριο (σ.σ. η οριστική απόφαση θα λυθεί στο συμβούλιο κορυφής του Δεκεμβρίου) είναι υπερβολικά μικρό για να γεφυρωθούν οι αποκλίνουσες θέσεις Αθήνας - Σκοπίων, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια «ελαστικότερων» χειρισμών, υπονοώντας σαφώς ότι δεν θα ανάψει πράσινο φως για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων τον Δεκέμβριο. Παρά ταύτα, θέλοντας να δείξει ότι δεν είναι αρνητική στην ευρωπαϊκή πορεία και της γείτονος αυτής, ήδη ο πρωθυπουργός, από την Κωνσταντινούπολη , έβαλε στο τραπέζι την πρότασή του, όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να είναι στην Ε.Ε. στην ημερομηνία ορόσημο του 2014.

Το Κυπριακό
Κατ' αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει «ένα δείγμα γραφής» στην Ε.Ε. για την πρόθεσή της να ακολουθήσει αυστηρή αλλά και «ευφάνταστη» ευρωπαϊκή πολιτική.

Το δεύτερο, μεγαλύτερο και δυσκολότερο θέμα της χθεσινής σύσκεψης αφορούσε το Κυπριακό και τη συνυφασμένη με το θέμα αυτό πορεία των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Με την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λευκωσία να ξεκινά τη Δευτέρα, η Αθήνα δίνει το σήμα ότι «θα σταθεί δίπλα στην Κύπρο με πράξεις και πνεύμα δεσμεύσεων», όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή. Παράλληλα, κατά τη χθεσινή σύσκεψη έγινε μια πρώτη συζήτηση για τους πρακτικούς τρόπους -και γρήγορους- που θα υιοθετήσουν Αθήνα και Λευκωσία ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Ο Δεκέμβριος «είναι ημερομηνία ιδιαίτερης σημασίας για την αξιολόγηση της Τουρκίας υπό το πρίσμα των πεπραγμένων της» ανέφερε και πάλι κυβερνητική πηγή, κρίνοντας όμως πρωθύστερο να κατονομάσει η Αθήνα αυτή τη στιγμή το περιεχόμενο και το ύψος των ενδεχόμενων κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, αν προηγουμένως δεν υπάρξουν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις με τη Λευκωσία.

Η Αθήνα, πάντως, αναμένεται να εργαστεί προς την πλευρά της μείωσης «της αδράνειας "πίεσης της Ε.Ε. προς την Τουρκία"» που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Ο Δρούτσας

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας δήλωσε συγκεκριμένα για την περίπτωση της ΠΓΔΜ.

Θέλω να τονίσω ότι η βούληση της Ελλάδας είναι να προωθήσει δυναμικά την ευρωπαϊκή πορεία, την ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Σε αυτή την πορεία προϋπόθεση είναι, όλες οι χώρες να προετοιμαστούν αποτελεσματικά και να εκπληρώσουν τα απαραίτητα κριτήρια. Συγκεκριμένα, για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατια της Μακεδονίας, αυτό σημαίνει την επίλυση του θέματος της ονομασίας. Αυτό είναι προϋπόθεση. Σε αυτό το θέμα η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή, είναι ξεκάθαρη. Η εθνική κόκκινη γραμμή είναι ξεκάθαρη και γνωστή. Σε ό,τι αφορά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αυτό το τονίζω, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα και θέμα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, άρα και της Ελλάδας. *

ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου