14 Οκτωβρίου 2009

ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ.

Τετάρτη, 14 Οκτώβριος 2009



Καθήκοντα διοικητή της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο πρέσβης Κωνσταντίνος Μπίκας με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Επιπλέον, με την ίδια απόφαση ο κ. Φώτης Παπαγεωργίου, Αστυνομικός Διευθυντής εν αποστρατεία, διορίζεται Α΄ υποδιοικητής. Ο διπλωμάτης Κωνσταντίνος Μπίκας έχει διατελέσει επι σειρα ετών εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών και ως σήμερα ήταν διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Νέος διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) ανέλαβε από χθες ο πρέσβης κ. Κ. Μπίκας(φωτογραφία). Επικεφαλής ως χθες του Ιδιαιτέρου Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο κ. Μπίκας εκλήθη από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ.Χρυσοχοΐδη να καθήσει στην «ηλεκτρική καρέκλα» της ΕΥΠ, έπειτα από μία πενταετία κατά τη διάρκεια της οποίας η υπηρεσία αντιμετώπισε πολλές κρίσιμες υποθέσεις, όχι πάντοτε με τον καλύτερο τρόπο, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες (οι απαγωγές Πακιστανών ή οι υποκλοπές).

Στη θέση του α΄ υποδιοικητή της ΕΥΠ, ο οποίος είναι υπεύθυνος του επιχειρησιακού τομέα των Μυστικών Υπηρεσιών, τοποθετείται ο αστυνομικός διευθυντής εν αποστρατεία και πρώην στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας κ.
Φ. Παπαγεωργίου . Ο κ. Παπαγεωργίου είχε χειριστεί μαζί με άλλους αξιωματικούς τις έρευνες για τη σύλληψη των μελών της 17Ν και του ΕΛΑ. Την περίοδο 2005-2009 ήταν προϊστάμενος του Τμήματος της Διεθνούς Τρομοκρατίας, αλλά παραιτήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. στις αρχές του προηγουμένου Μαΐου λόγω, σύμφωνα με πληροφορίες, του παραγκωνισμού του. Από τότε ως και χθες εργαζόταν σε μεγάλη ιδιωτική εταιρεία.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου αποφάσισε λοιπόν να ακολουθήσει το μοντέλο που υιοθετήθηκε επί της προηγούμενης διακυβέρνησης της χώρας από το ΠαΣοΚ, όταν διοικητής της ΕΥΠ είχε αναλάβει ο πρέσβης κ.
Π.Αποστολίδης, σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού της υπηρεσίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ τήρησε αρχικά το μοντέλο αυτό τοποθετώντας στο Μέγαρο της οδού Κατεχάκη τον πρέσβη κ. Ι. Κοραντή , ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον εισαγγελέα κ. Δ. Παπαγγελόπουλο έπειτα από τη διαφωνία του κ. Κοραντή με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλο για τον χειρισμό της υπόθεσης του «συνδικάτου του εγκλήματος».

Ο κ. Μπίκας, διπλωμάτης καριέρας που φέρει τον βαθμό του πληρεξούσιου υπουργού Β΄, έχει διατελέσει στο παρελθόν εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών (την περίοδο 1993-1998). Στη συνέχεια ανέλαβε πρεσβευτής της Ελλάδας στη Βαγδάτη και ακολούθως γενικός πρόξενος στη Βοστώνη. Ηταν επί χρόνια ο πλέον έμπιστος συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.
Καρ. Παπούλια, ήδη από τη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στις πρόσφατες υπηρεσιακές κρίσεις ο κ. Μπίκας είχε επιλεγεί να αναλάβει επικεφαλής της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο. Ανθρωποι που έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν με τον κ. Μπίκα μιλούν για έναν
«συγκροτημένο διπλωμάτη με σαφή πολιτική αντίληψη των πραγμάτων και των συνθηκών». Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, «γερμανικήςπαιδείας και αμερικανικής πρακτικής» , αρέσκεται στην ανταλλαγή απόψεων και θεωρείται μετριοπαθής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου