23 Οκτωβρίου 2009

ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ Η ΒΑΡΚΙΖΑ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ?

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009

Οι μεταρρυθμίσεις υπέρ των Κούρδων εξαρτώνται από το αν θα παραδοθούν οι αντάρτες του PKK, λέει ο Ερντογάν.

Bookmark and Share

Tα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης με στόχο τη βελτίωση των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας υπάρχει κίνδυνος να μπλοκαριστούν αν οι κούρδοι αντάρτες δεν δεσμευτούν ότι θα συνεχίσουν να παραδίδονται, δήλωσε ο πρωθπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο επικαλείται σήμερα ο Τύπος.

Η προειδοποίηση διατυπώνεται ενώ η κυβέρνηση επικρίνεται ζωηρά για τη χαλαρή, όπως υποστηρίζουν οι επικριτές της, στάση της έναντι μιας ομάδας ανταρτών, οι οποίοι επέστρεψαν τη Δευτέρα από βάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο Ιράκ, σε μια χειρονομία υποστήριξης προς το σχέδιο των φιλοκουρδικών μεταρρυθμίσεων.
Οι οκτώ αντάρτες αφέθηκαν ελεύθεροι αφού ανακρίθηκαν.

Συνοδευόμενοι από 26 "αμάχους" που προέρχονταν από ένα καταυλισμό κούρδων προσφύγων της Τουρκίας στο Ιράκ, έγιναν δεκτοί με πανηγυρισμούς από δεκάδες χιλιάδες Κούρδους που φώναζαν συνθήματα υπέρ του PKK, μια οργάνωση που θεωρείται τρομοκρατική από την 'Αγκυρα.

Σε σχόλιά του που δημοσιεύτηκαν από πολλλές εφημερίδες, ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι η δυσφορία που δημιουργήθηκε από την υποδοχή αυτή μπορεί να δυσχεράνει την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών σχεδίων που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει στο κοινοβούλιο για τη βελτίωση της κατάστασης των δικαιωμάτων των Κούρδων και για να διευκολυνθεί η διευθέτηση της σύγκρουσης που από το 1984 έχει στοιχίσει τη ζωή σε 45.000 ανθρώπους.
"Μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία (...) Δεν είναι αυτό που θέλουμε, μπορεί να μας επαναφέρει στο σημείο εκκίνησης", δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία δεν μπορεί να συνεχιστεί σε καλές συνθήκες παρά μόνον αν οι αντάρτες καταθέσουν τα όπλα και παραδοθούν.

"Περιμένουμε να συνεχιστούν (οι παραδόσεις ανταρτών).
Αν αυτό δεν συμβεί, δεν υπάρχει τίποτε που να μπορούμε να κάνουμε", τόνισε.

Το PKK, το οποίο δεν κάνει λόγο για "παράδοση" αλλά για "ομάδες ειρήνης" που αποστέλλονται σε ένδειξη καλής θέλησης, ανακοίνωσε την προσεχή άφιοξη μιας νέας ομάδας, αυτή τη φορά από την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου