23 Σεπτεμβρίου 2009

ΚΟΥΦΑΛΕΣ!ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΚΚ, Ε?????

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΝΤΑΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ


Σαντάμ - Τουρκία «χημική» συνεργασία

Νέα έγγραφα που μεταξύ άλλων αναφέρονται και στη «συνεργασία» της Τουρκίας με το ιρακινό καθεστώς, την εποχή που το Ιράκ έκανε χρήση χημικών εναντίον του κουρδικού πληθυσμού στην επαρχία Ανφάλ, παρουσιάστηκαν χθες στο δικαστήριο που εκδικάζει την υπόθεση με κατηγορούμενους τον Σαντάμ Χουσεΐν και συνεργάτες του.

Για τέταρτη διαδοχικά ημέρα, ο γενικός εισαγγελέας Μουνκίθε Αλ-Φαρούν παρουσίασε χθες στην αίθουσα του Ποινικού Δικαστηρίου έγγραφα του γενικού επιτελείου της εποχής, με τα οποία διατασσόταν η καταστροφή «βάσεων δολιοφθορέων» με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τη χρήση «ειδικών όπλων» από το πυροβολικό.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι όροι «ειδικά όπλα» και «ειδικά πλήγματα» που χρησιμοποιούνται στα έγγραφα αναφέρονται σε χημικά όπλα.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο εισαγγελέας ζήτησε τέσσερις φορές να αποσυνδεθούν τα μικρόφωνα και η συζήτηση να συνεχιστεί κεκλεισμένων των θυρών. Αυτό συνέβη για τα ντοκουμέντα που αναφέρονταν «στις σχέσεις Ιράκ-Τουρκίας» εκείνη την εποχή.

Σε αυτές τις διακοπές, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εισαγγελέας έδειξε στο δικαστήριο υπόμνημα με το οποίο εντέλλονταν οι Ιρακινοί αξιωματικοί «να συνεργαστούν με την τουρκική πλευρά, βάσει των προβλεπομένων από το πρωτόκολλο συνεργασίας, το οποίο αναφερόταν στη μεταφορά όλων των Κούρδων προσφύγων». Για τη «συνεργασία» αυτή, το είδος και τη μορφή της δεν δόθηκε καμία πληροφορία.

Τούρκος διπλωμάτης διέψευσε οποιαδήποτε συνεργασία με τις ιρακινές δυνάμεις την περίοδο της εκστρατείας στην Ανφάρ (1987-1988), δηλώνοντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι πληροφορίες «ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα». Πρόσθεσε ότι «η διεθνής κοινότητα θυμάται πολύ καλά ότι η Τουρκία προσέφερε βοήθεια στους Κούρδους του Ιράκ».

Ο διπλωμάτης μιλούσε για τη μεγάλη φυγή των Κούρδων το 1991, μετά τη σαρωτική στρατιωτική εκστρατεία των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ.

Για την ιστορία, Τουρκία και Ιράκ είχαν υπογράψει συμφωνία το 1983, η οποία επέτρεπε στις δυνάμεις τους να εισέρχονται στο έδαφος η μια της άλλης σε περίπτωση καταδίωξης Κούρδων αυτονομιστών. Η συμφωνία ακυρώθηκε το 1988, καθώς η Τουρκία αρνούνταν να δεχτεί την είσοδο ιρακινών δυνάμεων στο έδαφός της, οι οποίες καταδίωκαν Κούρδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου