4 Νοεμβρίου 2009

ΑΥΤΟΙ ΚΑΛΑ ΞΗΓΙΟΥΝΤΑΙ..ΕΜΕΙΣ...?

"Επιχείρηση Orchard": Η αεροπορική επιδομή στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Συρίας

Bookmark and Share
strategy-geopolitics.Η εγκατάσταση που θα φιλοξενούσε τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα της Συρίας. Από αριστερά, στις 16 Σεπ 2003, στις 10 Αυγ 2007 και μετά το βομβαρδισμό, στις 24 Οκτ 2007.

Μερικές απορριπτόμενες δεξαμενές καυσίμου ισραηλινών μαχητικών που βρέθηκαν στο Γκαζιαντέπ και το συνεπακόλουθο διάβημα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προς το Τελ Αβίβ στις 8 Σεπτεμβρίου 2007 ήταν αρκετά για να αποκαλυφθεί μία από τις πλέον επιτυχημένες στρατιωτικές και κατασκοπευτικές επιχειρήσεις παγκοσμίως.
Το γερμανικό περιοδικό "Spiegel" αποκαλύπτει εντυπωσιακά στοιχεία για την "Επιχείρηση Orchard" και το προληπτικό χτύπημα στην υπό κατασκευή πυρηνική εγκατάσταση της Συρίας από την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία στις 6 Σεπτεμβρίου 2007.

12μελής ομάδα των επίλεκτων Sayeret Matkal βρέθηκε στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Συρίας για συλλογή πληροφοριών ένα μήνα πριν την επιδρομή της 6ης Σεπτεμβρίου 2007.


Οι αποστολές για τη συλλογή πληροφοριών
Τα ύποπτα φορτία των βορειοκορεατικών πλοίων που έφθαναν στα λιμάνια της Συρίας το 2002 δε θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα από τις αμερικανικές υπηρεσίας πληροφοριών. Ήταν άλλωστε ακόμα νωπές οι αναφορές Bush για την εμπλοκή της Βόρειας Κορέας στον "Άξονα του Κακού". Οι εικόνες από τους δορυφόρους κατόπτευσης των ΗΠΑ δεν έδειχναν ανησυχητικές δραστηριότητες, όταν αρκετά στοιχεία συνηγορούσαν ότι η Δαμασκός συνεργαζόταν στενά με το βορειοκορεατικό καθεστώς στον πυρηνικό τομέα.
Σύμφωνα με το "Spiegel", η Μossad κατάφερε να αποσπάσει εντυπωσιακές πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Συρίας με ανορθόδοξο τρόπο: εγκατέστησαν λογισμικό (Trojan Horse*) στον προσωπικό υπολογιστή κορυφαίου Σύριου αξιωματούχου κατά τη διάρκεια σύντομης παραμονής του στο Λονδίνο και συγκεκριμένα σε ξενοδοχείο του Kesington, με αποτέλεσμα αποκτήσει απομακρυσμένη πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία.
Επιπλέον, η Mονάδα 8200** των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (ΙDF), υπεύθυνη για τη συλλογή πληροφοριών και την αποστολή και λήψη κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, κατάφερε να υποκλέπτει και να παρακολουθεί όλες τις συζητήσεις μεταξύ των Σύρων της βάσης Al-Kabir (όπου ξεκινούσαν οι εργασίες ανοικοδόμησης πυρηνικού αντιδραστήρα) και των Βορειοκορεατών, συμπεριλαμβανομενων και των στρατιωτικών ακολούθων της Πιονγκ Γιανκ σε Τεχεράνη και Δαμασκό.
Δημοσίευμα της ελβετικής "Neue Zuercher Zeitung" επισημαίνει μια ακόμα ισραηλινή επιχείρηση συλλογής πληροφοριών. Σύμφωνα με αυτό, τον Αύγουστο 2007, ένα μήνα πριν την αεροπορική επιδρομή, δύο ελικόπτερα με 12μελή επίλεκτη ομάδα Sayeret Matkal, της μονάδας Ειδικών Δυνάμεων του ισραηλινού ΓΕΕΘΑ, πέταξαν μέχρι τη βάση Αl-Kabir για να περισυλλέξουν δείγματα από το έδαφος (προφανώς για ενδείξεις ραδιενέργειας) και να φωτογραφίσουν τα κτίρια, που βασιζόταν στα βορειοκορεατικά πρότυπα.


Τα ισραηλινά μαχητικά κατάφεραν να πλήξουν τους στόχους και να απεμπλακούν πριν ενεργοποιηθεί η συριακή αεράμυνα.
Ο αιφνιδιασμός της Επιχείρησης Orchard
Aναφορές δείχνουν ότι πριν την απόφαση για τον εναέριο βομβαρδισμό των τριών υπό κατασκευή πυρηνικών εγκαταστάσεων, υπήρχαν εντατικές διαβουλεύσεις με τη κυβέρνηση Bush. Κάποιοι υψηλόβαθμοι Αμερικανοί υποστήριξαν ότι ένα τέτοιο χτύπημα θα ήταν πρόωρο αφού δεν υπήρχε επείγουσα απειλή. Eξάλλου για να γίνει ο αντιδραστήρας "επικίνδυνος", να μπορεί δηλαδή να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικού όπλου, απαιτούνται πολλά χρόνια. Προφανώς το Ισραήλ δε θα μπορούσε να συμβιβαστεί με την ιδέα του σχάσιμου υλικού στη κατοχή της Συρίας, απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς και επιτέθηκε προληπτικά, όπως ακριβώς και στο Ιράκ (βλ. Επιχείρηση Opera για τη καταστροφή του ιρακινού αντιδραστήρα Τammuz-1 το 1981).
Από τις ελάχιστες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, στην επιχείρηση συμμετείχαν 7 (κατ΄αλλες πηγές 8) F-15I της 69ης Μοίρας, συνοδευόμενα από F-16I και ένα αεροσκάφος ΕLINT. Αρχικά πέταξαν βορειοδυτικά προς από τη Μεσόγειο, στη συνέχεια κατα μήκος των συνόρων Τουρκίας-Συρίας και μόνο 4 F-15I εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Συρίας, τα οποία από τη μέγιστη δυνατή απόσταση εκτόξευσαν βλήματα AGM-65 Maverick προς τρία σημεία-στόχους. Τα ισραηλινά μαχητικά κατάφεραν να απεμπλακούν πριν ενεργοποιηθεί η συριακή αεράμυνα, η οποία υπέστη πλήρη αιφνιδιασμό.
Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα, μια ομάδα Shaldag, των Ειδικών Δυνάμεων της Ισραηλινής Αεροπορίας, είχε διεισδύσει στο συριακό έδαφος λίγες ώρες πριν από την επιδρομή για τη καταύγαση των στόχων με laser.

*To Trojan Horse είναι κακόβουλο πρόγραμμα που εκτελεί συγκαλλημένες λειτουργίες στον υπολογιστή, χωρίς να το γνωρίζει ο χρήστης σηλαδή, και αποτελεί ένα βασικό όπλο του Πληροφοριακού Πολέμου (Cyber Warfare). Στο θέμα θα αναφερθούμε διεξοδικά στο μέλλον καθώς έχει ιδαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά μετά τη σύσταση Κυβερνο-διοίκησης από τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις (USCYBERCOM).
** Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, ο Ταγματάρχης Aviya Moshe, επικεφαλής της ισραηλινής Μονάδας 8200, αυτοπυροβολήθηκε στο γραφείο του στις 31 Μαίου 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου