8 Απριλίου 2009

Ο αρχηγός του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (DTP), Αχμέτ Τουρκ, παρέδωσε στον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα, έναν φάκελο αναφορικά με την επίλυση του κουρδικού προβλήματος.
Σε συνέντευξη Τύπου, την οποία έδωσε στα Γραφεία του κόμματός του πρίν λίγες μέρες, ο Τουρκ ανέφερε ότι λόγω του περιορισμένου χρόνου της συνάντησης αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε μια τέτοια μεθόδευση. Ο Τουρκ, απαντώντας στην ερώτηση «εάν έχουν κάποιο απτό αίτημα», είπε: «Το απτό αίτημά μας είναι η υπόθεση αυτή να λυθεί μέσω ενός διαλόγου».
Ο Τουρκ δεν παρέλειψε να διαψεύσει φερόμενη ως δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία «προς τον Ομπάμα το DTP είπε πως το κουρδικό πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο με διάλογο και πως ο διάλογος αυτός θα επιτευχθεί μόνο εφόσον ως συνομιλητής υπάρξει ο Οτζαλάν».
Πρίν λίγες μέρες ο Αμερικανός στρατηγός ε.α. Scowcroft σε συνέντευξη στη δημοσιογράφο της εφημερίδας Ναγκεχάν Αλτσί ομολόγησε πως έκλεισαν τα μάτια στο ΡΚΚ και ότι το χρησιμοποίησαν εναντίον του Ιράν.
Ο Scowcroft είπε: «Για μας ήταν πολύ σημαντικός ο ρόλος του PJEAK το οποίο είναι παρακλάδι του ΡΚΚ στο Ιράν. Το υποστηρίξαμε και το ενθαρρύναμε. Σήμερα, όμως, η κατάσταση έχει αλλάξει. Θέλουμε το Ιράν δίπλα μας. Κατά τον πόλεμο του Ιράκ, πολεμούσαμε στα μέτωπα του νότου. Η κουρδική περιοχή ήταν αρκετά ήσυχη. Έτσι, εμείς δεν θέλαμε να κυνηγήσουμε το ΡΚΚ και να καταναλώσουμε τη δύναμή μας. Τώρα, οι ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή θα ακολουθήσουν νέα πολιτική. Έχουν μεγάλη ανάγκη την Τουρκία. Θα πρέπει, πλέον, να περάσουμε και πέραν από μια στρατιωτική συμμαχία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου