1 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ,ΚΙ ΑΝΕ ΓΕΝΕΙ ΔΕΝ ΠΙΝΕΤΑΙ!

Eπεισόδια βίας με Κούρδους

Bookmark and Share

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Εκρηκτικές διαστάσεις προσέλαβαν χθες και προχθές οι εκδηλώσεις για την 31η επέτειο από την ίδρυση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), σε τουρκικές πόλεις με σημαντικό κουρδικό πληθυσμό. Ενας δεκαεξάχρονος Κούρδος τραυματίστηκε στο στήθος από πυροβολισμό στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν διαδήλωση νεαρών Κούρδων στο κέντρο της πόλης.

Διαδηλωτές πυρπόλησαν λεωφορείο στη συνοικία Σουλτάνμπεϊ, στον ευρωπαϊκό τομέα, ενώ όπως μετέδωσαν τα τουρκικά MME, τα χειρότερα επεισόδια σημειώθηκαν στη Μερσίνα, όταν την Κυριακή το βράδυ περίπου 300 άτομα επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικού τμήματος με πέτρες και βόμβες μολότοφ.

Οι συγκρούσεις Κούρδων με την τουρκική αστυνομία διατάραξαν το κλίμα προσέγγισης με τις μειονότητες που καλλιεργεί η κυβέρνηση Ερντογάν, με αφετηρία τη «Δημοκρατική Πρωτοβουλία για το Κουρδικό», τα πρώτα στοιχεία της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα το περασμένο καλοκαίρι. Βάσει της πρωτοβουλίας, την οποία στηρίζει ο πρόεδρος Γκιουλ, άρχισε πρόσφατα η διαδικασία επαναφοράς κουρδικών τοπωνυμίων, που μετονομάστηκαν στα τουρκικά στο διάστημα 1940–2000, όπως και η σταδιακή καθιέρωση της κουρδικής γλώσσας στα κουρδικά μέσα ενημέρωσης. Ομως, προϋπόθεση για την προσέγγιση με τους Κούρδους είναι ο τερματισμός της δράσης του ΡΚΚ.

Στα τέλη Οκτωβρίου, οι τουρκικές αρχές απελευθέρωσαν Κούρδους αντάρτες, προερχομένους από στρατόπεδο του Βορείου Ιράκ, οι οποίοι συνελήφθησαν μόλις πέρασαν τα σύνορα στο τουρκικό έδαφος. Στη Γιουκσέκοβα, κοντά στα σύνορα με το Βόρειο Ιράκ, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν χθες δακρυγόνα και εκτοξευτήρες νερού για να διαλύσουν διαδήλωση. Χθες, ο πρωθυπουργός του κουρδικού αυτόνομου θυλάκου στο Βόρειο Ιράκ, Νετσιρβάν Μπαρζανί, ζήτησε από την Αγκυρα να επιδείξει μεγαλύτερο ρεαλισμό και να εντάξει το ΡΚΚ στην όλη διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ήρθη η απομόνωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, εγκλείστου στο Ιμραλί.


Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/e.html#ixzz0YRkQYl4h

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου