Διαπραγματεύσεις μεταξύ εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ με στόχο τη «νομιμοποίηση» των πτήσεων τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο αρχίζουν από τον επόμενο μήνα.
Όπως διαφάνηκε την περασμένη εβδομάδα και από την επίσκεψη του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ σε Αθήνα και Άγκυρα Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δεν κρύβουν ότι αναζητούν ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο.
Παράλληλα, το μήνυμα της Ουάσιγκτον για την ανάγκη μείωσης της έντασης στο Αιγαίο και εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναμένεται να καταστήσει σαφές η νέα αναπληρώτρια υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τίνα Κάινταναου, η οποία επισκέπτεται αυτήν την εβδομάδα την Αθήνα και την Άγκυρα. Θα συναντηθεί μάλιστα αύριο με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ έχει ζητήσει συναντήσεις και με άλλα κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων με τον υπουργό Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Κατά την περιοδεία του κ. Ράσμουσεν σε Αθήνα και Άγκυρα, αντικείμενο των συζητήσεων αποτέλεσε η μείωση της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών που δημιουργεί, όπως αναφέρεται από την πλευρά ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, προβλήματα στη λειτουργία της Συμμαχίας στην περιοχή. Το μοντέλο που έχει επεξεργαστεί το ΝΑΤΟ και έχει επιχειρήσει ξανά να επιβάλει στο Αιγαίο προβλέπει την υποβολή από την Άγκυρα μόνο ορισμένων στοιχείων της πτήσης για τα αεροσκάφη της και μάλιστα όχι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά στο ΝΑΤΟϊκό Αεροπορικό Κέντρο της Λάρισας. Με το πρόσχημα ότι οι τουρκικές πτήσεις γίνονται για σκοπούς της Συμμαχίας (ασκήσεις κ.λπ.), ο κ. Ράσμουσεν ζήτησε από την Ελλάδα να υιοθετηθούν, μεταξύ άλλων, οι προτεινόμενες διαδικασίες προκειμένου να μειωθεί η ένταση.
Παρ΄ όλο που η Αθήνα αντέταξε- κυρίως σε επίπεδο υπουργείου Άμυνας- ότι οι κύριες πηγές έντασης είναι άλλες, συμφώνησε στο να γίνουν συζητήσεις στις Βρυξέλλες σε «τεχνικό επίπεδο» μεταξύ εμπειρογνωμόνων. Κίνηση που, όπως εκτιμούν διπλωματικοί και στρατιωτικοί αναλυτές, ανοίγει τον δρόμο για συνδιαχείρηση του Αιγαίου υπό την αιγίδα και διαιτησία του ΝΑΤΟ.
Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο προκαλούνται ερωτηματικά σχετικά με την αποδοχή της διαδικασίας αυτής είναι- όπως έλεγαν στρατιωτικές πηγές- ότι η ελληνική πλευρά γνωρίζει ότι η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω όσον αφορά τις αξιώσεις πλήρους συνδιαχείρισης που προβάλλει, παρά τα βήματα καλής θέλησης που έχει κάνει η Ελλάδα.
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΨΑΧΝΟΥΜΕ;;;;ΟΤΙ ΠΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ...ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ;;;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου