20 Οκτωβρίου 2009

ΠΙΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠ ΤΟΥΣ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ?ΑΣΤΕΙΑ ΠΡΑΜΑΤΑ!

Ο δρόμος των δύο βέτο

Bookmark and Share
Γερμανία και Γαλλία περιμένουν ένα νεύμα από Αθήνα και Λευκωσία για να παγώσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Ιερή αγανάκτηση κατέλαβε τους Φαρισαίους της Κομισιόν. «Η διαδικασία ένταξης δεν πρέπει να ανασταλεί λόγω διμερών διαφορών» γράφουν στην έκθεσή τους, προκειμένου να δικαιολογήσουν γιατί εισηγούνται την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την ΠΓΔΜ. Αδιαφορούν, και μας το λένε ευθέως, για το ότι τα Σκόπια αρνούνται την εξεύρεση ονομασίας αμοιβαία αποδεκτής με την Ελλάδα. Σαφής η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης: αν δεν πληροί τα «απαραίτητα κριτήρια» καμιά χώρα δεν εντάσσεται στην ΕΕ. «Συγκεκριμένα για την ΠΓΔΜ, αυτό σημαίνει την επίλυση του θέματος της ονομασίας. Αυτό είναι προϋπόθεση». Τελεία και παύλα.

«Κλείδωσε» το βέτο της Ελλάδας εναντίον των Σκοπίων, με την έκθεση της Κομισιόν. Αυτή τη φορά κατά της ένταξής τους στην ΕΕ, μετά το βέτο κατά της προσχώρησής τους στο ΝΑΤΟ. Οι αλαζόνες της Κομισιόν υποχρέωσαν με την εισήγησή τους την κυβέρνηση Παπανδρέου να διακηρύξει και αυτή το βέτο της. Τώρα η ΠΓΔΜ βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο βέτο - αυτό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όχι με το κληροδοτημένο από την κυβέρνηση Καραμανλή.

Στην Κύπρο αύριο ο Γιώργος Παπανδρέου. Επί τάπητος όχι μόνο το Κυπριακό, το οποίο έχει ξαναμπεί σε κρίσιμη φάση, αλλά ουσιαστικά και τα Ελληνοτουρκικά. Το πρώτιστο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Ευχόμαστε η επίσκεψη αυτή να σηματοδοτήσει την έναρξη χάραξης κοινής στρατηγικής Αθήνας - Λευκωσίας για την αντιμετώπιση και την τιμωρία της τουρκικής αδιαλλαξίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της ΕΕ, αρχής γενομένης από τον κρίσιμο Δεκέμβριο που θα κριθεί η πορεία της Τουρκίας.

Η Αγκυρα αρνείται κατηγορηματικά να εφαρμόσει τη νομοθεσία που της επιβάλλει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε πλοία και αεροπλάνα υπό κυπριακή σημαία. Εξακολουθεί να αρνείται να αναγνωρίσει ακόμη και την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η τουρκική πολιτική αποσκοπεί σε... «ευρωκατοχύρωση» ακόμη και των επεκτατικών βλέψέων της εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Σε ντε φάκτο αποδοχή δηλαδή εκ μέρους των Ευρωπαίων της αρχής ότι οι επιθετικές βλέψεις της Αγκυρας κατά χωρών - μελών της ΕΕ... δεν συνιστούν εμπόδιο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ! Αυτό επιδιώκει η τουρκική ηγεσία. Οι Ευρωπαίοι αδιαφορούν και είναι ουσιαστικά πρόθυμοι να το αποδεχθούν σιωπηρά. Εμείς, Ελληνες και Κύπριοι, θα το επιτρέψουμε;

Το βέτο Ελλάδας - Κύπρου κατά της συνέχισης, σαν να μην συμβαίνει τίποτα, των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας, είναι το όπλο που επιβάλλεται να χρησιμοποιήσουν Αθήνα και Λευκωσία. Αμεσα, τον Δεκέμβριο. Είναι τρομερά επικίνδυνο για τη χώρα μας να εδραιωθεί στην Ευρώπη η αντίληψη ότι οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια της Αγκυρας εναντίον μας αποτελεί απλώς ένα «διμερές θέμα» το οποίο ούτε καν επηρεάζει τις ευρωτουρκικές διαπραγματεύσεις. Κάνουν μεγάλο λάθος όσοι τάσσονται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, νομίζοντας ότι η ενταξιακή πορεία οδηγεί σε «εξευρωπαϊσμό» της πολιτικής της Αγκυρας, κάτι που δήθεν θα έχει ως συνέπεια τη σχεδόν αυτόματη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων και τη λύση του Κυπριακού.

Αυτή τη γραμμή, τη γραμμή «παγώματος» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας μέχρις ότου η Αγκυρα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου, που απορρέουν από το νομικό κεκτημένο της ΕΕ, αναμένει ο ελληνικός και ο κυπριακός λαός να επιλέξουν αύριο και μεθαύριο ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, και ο πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας. Κάποτε πρέπει επιτέλους να πάρει η τουρκική ηγεσία ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν φωνή.

Σύμμαχοι υπάρχουν μέσα στην ΕΕ, αν Αθήνα και Λευκωσία αποφασίσουν να φανούν αυστηρές προς την Αγκυρα. Οχι απλώς υπάρχουν, είναι και πανίσχυροι. Η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες υπό τις σημερινές κυβερνήσεις τους είναι αντίθετες στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, περιμένουν μόνο τη συγκατάθεση της Ελλάδας και της Κύπρου για να προβάλουν τη στάση της Αγκυρας έναντι της Λευκωσίας ως επιχείρημα επιβράδυνσης ή και παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Θα τη δώσουν άραγε Παπανδρέου και Χριστόφιας ή θα διστάσουν να προβάλουν αυτό το δεύτερο βέτο;

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου