ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ επανέρχονται με μια νέα προκλητική ενέργεια για τον Κυπριακό Ελληνισμό. Προχωρούν στην ανέγερση μνημείου για να τιμήσουν τη μνήμη των Βρετανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ, στο παλιό στρατιωτικό κοιμητήριο της Κερύνειας με πρωτοβουλία διάφορων συνδέσμων Βρετανών βετεράνων στρατιωτών και άλλων παραγόντων. Διαφημίζουν μάλιστα την πρωτοβουλία στο διαδίκτυο, προσπαθώντας να πείσουν ότι η ανέγερση του μνημείου στα κατεχόμενα δεν πρέπει να λάβει πολιτικές διαστάσεις… >>Για να τιμήσουν την 50ή επέτειο από το τέλος των… ταραχών στην Κύπρο.
Πέρασαν πενήντα χρόνια, από το τέλος του αγώνα της ΕΟΚΑ που οδήγησε στην ανεξαρτησία της Κύπρου. Αμούστακα παιδιά, που ανέβηκαν στα βουνά, οδηγήθηκαν στην αγχόνη, σκοτώθηκαν με μόνο αίτημά τους, την ελευθερία της πατρίδας τους και την εκδίωξη των Βρετανών αποικιοκρατών. Παρ’ όλα αυτά, η βρετανική πολιτική δεν έπαψε ποτέ να έχει άμεση εμπλοκή στα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου. Πενήντα χρόνια μετά, οι Βρετανοί επανέρχονται για ακόμη μια φορά, προκαλώντας την ιστορία και τη μνήμη των ανθρώπων της Κύπρου.
Ανεγείρουν μνημείο εις μνήμη των νεκρών Βρετανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ. Μάλιστα, ως γνωστό, το μνημείο θα ανεγερθεί στην Κερύνεια στο κατεχόμενο παλιό στρατιωτικό κοιμητήριο των Άγγλων.
Η όλη προσπάθεια από πλευράς των Βρετανών, παρουσιάζεται και μέσα από το Διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα «Τhe Βritish CyprusΜemorial2009», όπου γίνεται μια αναφορά στην απόφαση για ανέγερση του μνημείου, αλλά επίσης και μια προσπάθεια δικαιολόγησης της απόφασης. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα κατά την τετραετία του αγώνα της ΕΟΚΑ, έχασαν τη ζωή τους 371 Βρετανοί στρατιώτες, 28 από τους οποίους υπηρετούσαν στο βρετανικό βασιλικό ναυτικό, 69 στη βασιλική αεροπορία και 274 στο στρατό ξηράς. Η μέρα που έχουν θέσει ως στόχο για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου είναι η 8η Νοεμβρίου, η οποία είναι η μέρα μνήμης των νεκρών Βρετανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν εν υπηρεσία σε όλο τον κόσμο.
Γίνεται επίσης μια αναφορά στους λόγους της επιλογής του συγκεκριμένου χώρου, σε ιστορικά γεγονότα όπως την άφιξη των πρώτων Βρετανών στο νησί, ενώ παρουσιάζεται και ένας ονομαστικός κατάλογος όλων των νεκρών στρατιωτών. Γίνεται ακόμη μια προσπάθεια αποσύνδεσης του γεγονότος από τις πολιτικές διαστάσεις του θέματος, επιχειρώντας να τονίσουν και να προσδώσουν ανθρώπινη πτυχή στο όλο ζήτημα, αναφέροντας ότι η επιλογή του χώρου δεν έχει να κάνει με το ότι βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, αλλά, όπως αναφέρεται, απλά και μόνο με το γεγονός ότι το βρετανικό στρατιωτικό κοιμητήριο στο οποίο βρίσκονται θαμμένοι οι Βρετανοί στρατιώτες, βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης, γεγονός που καθιστά δύσκολη την πρόσβαση σε αυτό. Επισημαίνουν μάλιστα ότι αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι γινόταν κατά μέσο όρο μόνο μία επίσκεψη το μήνα. Γι’ αυτό έπρεπε να γίνει κάτι άλλο προς τιμή αυτών των ανθρώπων και η επιλογή του χώρου που έγινε δεν έχει να κάνει με τα πολιτικά δεδομένα της Κύπρου, αλλά με το γεγονός ότι εκεί βρισκόταν ένα άλλο παλιό αγγλικό κοιμητήριο, όπου και εκεί βρίσκονται θαμμένες εξέχουσες προσωπικότητες της Βρετανίας που υπηρέτησαν στην Κύπρο. Επιχειρούν μάλιστα να δώσουν μια άλλη εικόνα στο όλο θέμα, αναφέροντας ότι δεν πρόκειται να γίνει μεταφορά των οστών των στρατιωτών στο νεκροταφείο της Κερύνειας και προσθέτουν ότι με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, θα γίνει μεταφορά εκεί που βρίσκονται θαμμένοι οι στρατιώτες, δηλαδή στο βρετανικό κοιμητήριο εντός της νεκρής ζώνης.
Η τιμή και η μνήμη, μάλιστα αναφέρουν είναι προς όλους όσοι σκοτώθηκαν εν ώρα υπηρεσίας, είτε ήταν στην Κύπρο, είτε στο Ιράκ, είτε στο Αφγανιστάν, είτε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της γης. Αναφέρεται μάλιστα ότι το στρατιωτικό κοιμητήριο στην Κερύνεια, ανήκει στη Βρετανία από το 1878, όταν ήρθαν για πρώτη φορά οι Άγγλοι στην Κύπρο και δεν έχει καμία σχέση με τα πολιτικά γεγονότα που ακολούθησαν το 1974.
Μέλη και πρωτοστάτες αυτής της ομάδας μνήμης για τους Βρετανούς που πέθαναν στην Κύπρο κατά της διάρκεια του 1955-59 παρουσιάζονται να είναι βετεράνοι Βρετανοί αξιωματικοί και στρατιώτες που υπηρέτησαν αυτή την περίοδο στην Κύπρο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου